VIDEÓK

Bölöni: Most van itt a cselekvés pillanata

A civilizált nyugatnak halvány gőze nincs, hogy mi is az, hogy Erdély, Székelyföld, Kárpátalja, Felvidék, ezen változtatni kell. Most kell lépni, mert eljött a pillanat. Bölöni Lászlóval beszélget Pesty László.

“Idegen régiók?” – vita a nemzeti régiókról, 5. rész

Bayer Zsolt publicista és Stumpf András, a Válasz Online társalapítója ült egy asztal mellé a ChampionWine-ban július 9-én csütörtökön. Az est két résztvevői a legtöbb dologban ezúttal nemcsak, hogy egyetértettek, de az aláírásgyűjtésben mindketten tevékenyen részt vettek és ahogy tudtak, mozgósítottak is a kezdeményezés sikere érdekében. A beszélgetést Virághalmy Sarolta vezette.

“Idegen régiók?” – vita a nemzeti régiókról, 4. rész

Lezajlott harmadik vitánk is a nemzeti régiók témakörében, amelyet ezúttal is közönség előtt szerveztünk meg a ChampionWineban. Lendületes vita zajlott Jeszenszky Zsolt publicista, és Soproni Tamás, VI. kerületi momentumos polgármester között annak ellenére, hogy mindketten aláírták a kezdeményezést. A vitát Virághalmy Sarolta vezette.

“Idegen régiók” – vita a nemzeti régiókról, 2. rész

Az uniós nemzeti kisebbségek helyzetét boncolgató második vitán egyebek mellett egymásnak feszült egy, a székelyek kezdeményezését támogató, és egy, azt ellenző vélemény is. Az előbbit képviselő Schiffer András ügyvéd rámutatott, hogy ez sokkal inkább gazdasági kérdés, semmint etnikai, míg Parászka Boróka újságíró többek között azt kifogásolta, hogy a kezdeményezés összemosódott az autonómia törekvésekkel. A vitát Megadja Gábor, a Századvég vezető kutatója vezette.

Trianon 100: talán most “a haza a magasból” körbe tud majd szállni

A trianoni békediktátum 100. évfordulója apropóján beszélgetett Tőkés László és Izsák Balázs Pesty Lászlóval. Egyebek mellett elhangzott: nagyon fontos, hogy ez az évforduló mozgósítsa a Kárpát-medencét, és hogy az 1989-es formai rendszrváltás után egy Kárpát-medencei nemzetpolitikai rendszerváltásra is sor kerüljön.

Trianon 100: Üzenet haza

100 éve, 1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy-Trianon palotában a békediktátumot, mely területe kétharmadával csonkította meg Magyarországot. Wass Albert Üzenet haza című versének egy részletével emlékezünk meg erről.

“Idegen régiók” – vita a nemzeti régiókról, 1. rész

Az uniós nemzeti kisebbségek helyzetét boncolgató első vitán, amelyet Bojár Iván András vezetett, s részt vett benne Kardos Gábor filozófus és Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja, egyebek mellett szóba került az őshonos és az őslakos megjelölés közötti különbség, valamint az, hogy ha sikerül a többi tagállamban is támogatókat találni a kezdeményezéshez, az még nem von maga után az Európai Uniótól semmiféle kötelezettséget.

Bank Tamás: Az összefogás nagyon fontos

Bank Tamás is aláírta a székelyek kezdeményezését. A Játékszín igazgatója elmondta, hogy az összefogás nagyon fontos ebben az időszakban, nemcsak a járvány miatt, hanem a székelyek ügye miatt is, és mindent meg kell tenni azért, hogy az Európai Unió is meghallja a szavunkat.

Laár András: Mindig nagyon otthonos Székelyföldön lenni

Laár András is aláírta volna a székelyek kezdeményezését, “ha nem csúszik ki”. Mint mondta, örülne, ha újra alá lehetne írni, és biztos, hogy ez esetben csatlakozni fog ahhoz, hogy a székelyeket hagyják már végre békén.

Gál Tamás: Mi őshonosak vagyunk!

Gál Tamás is aláírta a székelyek kezdeményezését. A Komáromi Jókai Színház frissen kinevezett igazgatója interjúnkban többek között arról is beszél, hogyan élte meg az összefogást, és mit tud tenni azért, hogy külföldre is eljusson ennek az üzenete.