GYIK

Miért írjam alá?

Mert nem értesz egyet az etnikai alapon történő diszkriminációval, amelyet az érintett országok burkoltan alkalmaz(hat)nak. Aláírásoddal kiállsz amellett, hogy ilyesmi ne történhessen, és ezzel segíted a nemzeti régiókat, hogy megmaradhassanak és megőrízzék nemzeti, nyelvi, kulturális sajátosságaikat, valamint hozzásegíted az európai közösséget is, hogy megtartsa sokszínűségét.

 

Ez az egész egy székely-ügy?

A kezdeményezés nemcsak a székelyekről szól, hanem ugyanúgy a baszkokról, a bretonokról, a katalánokról, a dániai németekről, Sziléziáról, Dél-Tirolról és több tucat uniós nemzeti régióról is.

 

Miben különbözik ez a kezdeményezés a hasonlónak tűnő korábbi akcióktól?

Abban, hogy nemcsak elvi síkon támogatja a nemzeti régiókat, hanem annak a lehetőségét szeretné megteremteni, hogy az unió őshonos nemzeti kisebbségei közvetlenül fordulhassanak Brüsszelhez anyagi támogatásokért, kohéziós pénzekért. Vagyis épülhessen infrastruktúra, működhessenek iskolák, fejlődhessen a helyi gazdaság, csökkenjen az elvándorlás, egyszóval növekedjen az adott nemzeti régió népességmegtartó ereje. Mert mindehhez pénz kell.

 

Hol írhatom alá?

Tekintettel a járványügyi helyzetre, javasoljuk, hogy online módon, a honlap nyitóoldalán található “Aláírom” gombra kattintva írd alá a kezdeményezést. Ha mégis a hagyományos aláírást választanád, akkor a “Papíralapú ív” menüpontra kattintva letöltheted, kinyomtathatod és aláírhatod az ívet, és következő címre add fel: Rákóczi Szövetség, 1255 Budapest, Pf. 23.

 

Mi kell ahhoz, hogy aláírhassam?

A neved és személyazonosító okmányaid valamelyikének a száma.

 

Hány aláírás szükséges?

1 millió, az egész Európai Unió területéről.